OTVORITEV RIBIŠKEGA DOMA

OTVORITEV RIBIŠKEGA DOMA

SONY DSC

Pred 15 leti je skupina Markovčanov in prebivalcev okoliških vasi omenjene občine, ki so bili po duši ribiči in po srcu ljubitelji in zaščitniki narave združila z namenom in željo sanirati gramozni jami v Borovcih in Prvencih, ter tako ustanovila in registrirala ŠRD Markovci. Iniciator oziroma pobudnik za sanacijo je bil vaški odbor Prvenci, ki je občini predlagal sanacijo in ureditev gramoznice v Prvencih. Ustanovnih članov je bilo 15 od katerih pa so žal nekateri že pokojni in so 23. aprila 2001 opravili registracijo društva na Ptujski upravni enoti. Društvo danes šteje 65 članov.

Ribiči iz vasi Borovci nekako niso našli in čutili prave pripadnosti znotraj ŠRD Markovci in so ustanovili svojo ribiško sekcijo in s tem dejanjem izstopili iz omenjenega društva.

V samo čiščenje-urejanje je bilo vloženega ogromno prostovoljnega dela članov in tudi občina je obilno pomagala v okviru proračunskih sredstev. Pri članih se je porajala ideja in želja po prostoru, kjer bi se lahko poleg ribolova tudi družili in tako smo danes (17. 04. 2016 ) pred uradno otvoritvijo objekta, kateri je ponos nas ribičev in mislim, da tudi občine Markovci z županom na čelu. Dom je doživel svečano otvoritev s primernim kulturnim programom in predan v uporabo svojemu namenu. Ribiči smo na to pridobitev zelo ponosni saj nam omogoča možnost prijetnega druženja in je na voljo tudi ostalim občanom v obliki najema za njihove potrebe.

Prireditev so s svojo prisotnosjo popestrili številni gostje in program je tekel nekako takole:

- nastopil je hišni ansambel DU Markovci

- nagovor predsednika ŠRD Markovci g. Kostanjevec Branka

- nagovor župana občine Markovci g. Gabrovec Milana , ki je tudi društvu podelil priznanje v obliki občinskega grba

- podelitev pokalov za tekmo v lovu rib s plovcem ob občinskem prazniku.

- nastop ženske pevske skupine FLORINA

- podelitev zahval za dobro in plodno sodelovanje društvom:

RD Ptuj, Dornava, Gorišnica, Draženci, LD Markovci, DU Markovci, vaški odbor Prvenci in Konjeniško društvo Nova vas

- nastop pevcev ORAČEV KUD Alojz Štrafela Markovci

Otvoritveni trak so družno prerezali in dom predali svojemu namenu župan občine Markovci g. Milan Gabrovec, predsednik ŠRD Markovci Branko Kostanjevec, ter najstarejši ustanovni član ŠRD Markovci g. Rado Plohl.

Celotno prireditev so popestrili člani konjeniškega društva iz Nove vasi pri Markovcih sekcija starodobniki, ki so se pripeljali s starimi traktorji in BCS kosilnicami, ter tudi eno konjsko vprego so imeli s seboj.

Prireditev je povezovala in vodila ga. Domanjko Rožanc Alenka.

Na omenjeni tekmi za pokal občine Markovci je sodelovalo 33.tekmovalcev iz vseh vasi občine Markovci in tudi župan je bil med tekmovalci. Prva tri mesta so dosegli:

3. mesto MAJCENOVIČ Jože 22.960 kg

2. mesto VAJDA Zdenko 24.480 kg in zmagovalec

1. mesto TINKO Jože 30.260 kg rib

Zahvale organizacijam in posameznikom ter donatorjem, ki so sodelovali tako ali drugače pri projektu RIBIŠKI DOM, sta podelila predsednik društva Branko Kostanjevec in tajnik Konrad Plohl.

Nekaj mnenj in komentarjev ob otvoritvi

Župan občine Markovci g.Milan Gabrovec - ponosen sem na ribiče, ki so z ogromno vloženega prostovoljnega dela prišli do tako lepega objekta kot je ribiški dom na katerega je ponosna tudi občina. Okolica je vedno urejena in čista, tako da se vsak ob ribniku lepo in prijetno počuti.

SONY DSC

Predsednik ŠRD Markovci g.Branko Kostanjevec-kjer je volja tam je pot in tako smo tu kjer smo.Zahvalil bi se še enkrat vsem tistim,ki so bili kakor koli udeleženi pri tem projektu na katerega smo ponosni vsi ribiči in mislim, da je dom ponos tudi občine.

Predsednik RD Ptuj g. Stanko Žitnik -ribič je lahko tisti, ki je ljubitelj rib in življenja v vodi in ob vodi, to so s svojim delom pokazali člani ŠRD Markovci. V svojem 15 letnem delovanju so vzorno uredili vodo in okolico v prijetno in urejeno mesto za druženje. To lahko uredijo samo tisti, ki živijo z naravo in zato imajo tudi veliko prijateljev čistih voda in narave, ki enako mislijo.

Predsednik DU Markovci g. Anton Majerič- najprej moram čestitati ribičem za to pridobitev, za katero so se trudili in nanjo čakali več let. Verjamem, da bo sodelovanje med obema društvoma ( Borovci-Markovci )ostalo vsaj na dosedanjem nivoju ali pa se še izboljšalo glede na to, da imamo kar nekaj skupnih članov. Ribnik pa je vedno bil na razpolago za izvajanje tekem upokojenske lige PZDU spodnjega podravja, pa tudi za izvedbo državnih ribiških tekem, česar si brez ŠRD Markovci ne bi mogli privoščiti.Ribičem želim, da še naprej tako vestno skrbijo za ta košček narave in seveda tudi za prijetna druženja.

Predsednik konjeniškega društva Nova vas pri Markovcih Anton Kekec -čestitam ribičem ob njihovi pridobitvi ribiškem domu. Otvoritve smo se udeležili na povabilo ribičev, se pripeljali s starimi traktorji in BCS kosilnicami , ter tako mlajši generaciji pokazali s kakšnimi stroji smo se nekoč podili po travnikih in obdelovali njive. Tokrat smo imeli s seboj tudi konjsko vprego, tako da niso bili konji samo pod trakotrskim pokrovom, ampak jih je bilo moč videti tudi v živo.

Predsednik LD Markovci Slavko Kukovec-naša lovska družina vzorno sodeluje s ŠRD Markovci, kajti oboji smo varuhi in ljubitelji čiste narave. Ribiči so aktivni v in ob vodi, dočim so naše lovske aktivnosti predvsem na suhem.Ob otvoritvi ribiškega doma čestitamo ribičem in si želimo tako plodnega sodelovanja še naprej.

Na športnem področju se člani ŠRD Markovci uspešno udeležujejo vseh tekmovanj v regiji in širše, kar pokaže tudi lepo število osvojenih pokalov in priznanj.

2 x državni upokojenski prvaki

2 x regijski prvaki

6 x medobčinski prvaki

zmaga na mednarodni tekmi v Dornavi

Bili so tudi organizatorji mednarodne tekme ALPE-DONAVA-JADRAN , organizatorji državnega prvenstva za upokojence, organizatorji tekem med občinami spodnjega podravja in obilico društvenih tekem,tradicionalnega dvoboja s člani ŠRD žejne ribice iz Draženc, ter vsakoletne lige ŠRD Markovci, ki se odvija v dveh delih in sicer spomladanski in jesenski del.Po vsakem delu je razglasitev rezultatov in druženje v obliki piknika.

SONY DSC

Ignac Habjanič