LOV NA SOMA V RIBNIKU PRVENCI

Konec tedna točneje 21. 22. in 23 aprila se je v Prvencih-ribniku odvijal zelo odmeven, zanimiv in poln velikega pričakovanja dogodek LOV NA SOMA pod vodstvom in mentorstvom člana ŠRD Markovci ROGINA Stanka, ki ima s to vrsto lova obilo izkušenj in tudi zavidljive uspehe.

Som (silarus glanis) je največja evropska riba in v kolikor ima srečo in primerne življenjske pogoje lahko zraste tudi do dolžine 3 m in več ter teže od 250 do 300 kg in dočaka starost tudi 100 let. Ima dolgo valjasto telo z velikimi usti okoli katerih so trije pari brk in na vrhu glave majhne oči. V svojih ogromnih roparskih ustih ima več vrst različnih zob, ter koščene plošče, ki mu služijo za drobljenje školjk in rakov, ter lomljenju kosti ulovljenih rib. Po njegovem gibljivem telesu se razteza dolga plavut, ki sega od sredine trebuha vse do repne plavuti. Hrani se pretežno z drugimi ribami, pogosto z mrhovino, vodnimi pticami in tudi s predstavniki svoje vrste, je namreč kanibal.

Som se drsti maja in junija ko samec v vodnem rastlinju naredi nekakšno gnezdo v katero samica odloži ikre, kjer jih samec čuva vse do izvalitve. Po nekaterih podatkih je lahko teh iker tudi do 30.000 na kilogram telesne teže samice. Edina sreča za ribiče je to, da kasneje svoje potomce tudi sam uporablja za svojo prehrano.

Torej za izziv se je prijavilo 14 ribičev v želji in upanju, da bo ravno enemu izmed njih uspelo uloviti soma za katerim bo še nekaj dni v vodi ostala velika luknja. Dovoljeno je bilo loviti z dvema palicama in tisti, ki imajo več opreme so to izkoristili, dočim so ostali lovili samo z eno. Začetek lova se je pričel v petek 21. aprila ob 17 uri in bi se naj predvidoma končal v nedeljo ob 15 uri, torej nepretrgoma 48 ur. Ribiči so si postavili šotore za spanje in okolica ribnika je iz gledala kot kakšen kamp na morju. Večina je ves čas prebila za ribnikom, nekateri pa so v strahu ali pa radovednosti kaj se dogaja doma vmes skočili tudi domov, malo od dremali in morda še kaj.

V vse to dogajanje se je nepovabljena vpletla mati narava in z izredno nizkimi temperaturami v petek in soboto v veliki meri pomagala ribam, ki ob takih pojavih mirujejo v svojem domovanju, tako rekoč zakrnijo, ne čutijo potrebe po hrani in tudi za vse ostale aktivnosti v vodi jim ni mar. Ulovljen je bil samo en som, kateremu pa manjka kar precej cm in kilogramov, da bi ga lahko smatrali za "kapitalca". Ribiči so zaradi slabega vremena (nizka temperatura in tudi dež) tekmo predčasno končali in sicer v nedeljo ob 9 uri.

Predsednik ŠRD Markovci Branko Kostanjevec: "Nad udeležbo smo bili kar malo presenečeni v pozitivnem smislu, vendar proti naravi smo ribiči nemočni. Po vsej verjetnosti bomo v poletnih mesecih poskušali urediti še en organiziran odlov soma v upanju po boljšem vremenu in tudi uspešnejšem odlovu".

Ignac Habjanič